Syrop ze stokrotek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • stokrotki

    250 g
  • cytryna

    1 szt
  • cukier

    300 g
  • woda

    800 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Stokrotka ma działanie przeciwzapalne oraz wykrztuśne.
Wystarczy przygotować domowy syrop , który pomoże przy uporczywym kaszlu. Syrop ten, nadaje się również do wypieków, jako dodatek do naleśników w zastępstwie syropu klonowego. Idealny jako słodzik do herbaty.
Syrop pachnie przepięknie, stokrotki połączone z cytryna:) Barwa syropu zależy od zebranych kwiatów, moje były lekko różowe na końcach.

PRZYGOTOWANIE:
Kwiaty stokrotek pozbawić ogonków. Przepłukać dwukrotnie zimna wodą. Sprawdzić dokładnie czy nie mają robaczków. Przełożyć do słoiczka, dzbanka lub tak jak ja do czajniczka z sitkiem do parzenia kawy. Cytrynę dokładnie umyć w ciepłej wodzie. pokroić w plasterki. Przełożyć do stokrotek. Całość zalać gorącą wodą. Pozostawić na 24 h pod przykryciem. Następnie odcedzić cały płyn do rondelka. Tu świetnie sprawdza się mój czajniczek, gdyż ma bardzo drobna siateczkę i nic nie przedostanie się do płynu. Dodać cukier i gotować na małym ogniu około 1 1/2 godziny. Syrop ma zgęstnieć. Syrop przelać do buteleczek lub słoiczków i pozostawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 28.04.2013 02:07
Dla mnie taki syrop to nowość ale warta wypróbowania. Dzięki, że napisałaś zastosowanie bo również nie wiedziałam, że stokrotka może być stosowana jako lekarstwo.
Klausia 27.04.2013 11:49
a to Ci niespodzianka :D
Kasia35 26.04.2013 18:54
nie znałam syropu ze stokrotek - po tym przepisie muszę spróbować taki zrobć :)
iziona 25.04.2013 15:45
Dla mnie ten przepis to całkowite zaskoczenie, tylko gdzie nazbierać stokrotki takie, aby syrop potem w nocy nie świecił :)
dwa pokoje z kuchnią 25.04.2013 10:55
więc przepis jest super! w zeszłym roku miałam robić ale ciągle czasu brak, teraz mam go więcej więc spróbuję.
leonowie 25.04.2013 10:53
syrop używałam do naleśników amerykańskich, zamiast klonowego. pysznie:)
IwonaDD 25.04.2013 10:45
wow wspaniały - pierwszy raz się spotykam z syropem ze stokrotek, jestem mile zaskoczona :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat