Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z mniszka lekarskiego

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mniszek lekarski 500 szt
cytryna 2
woda 1 l
cukier 500 g
cukier trzcinowy 500 g

Porada

Do syropu używamy samych kwiatów mniszka

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z mniszka lekarskiego

Kroki postępowania

1
Kwiaty mniszka po zerwaniu rozsypać najlepiej na starym białym obrusie. Odczekać aż mieszkańcy kwiatów z nich wyjdą
Krok 1 - Syrop z mniszka lekarskiego  foto
2
Do garnka wrzucać same płatki i najlepiej użyć do tego celu nożyczek i obcinać płatki. ( Niektórzy dają też te zielone części ) Do garnka, w którym mam y płatki wlać wodę i wrzucić pokrojoną na kawałki cytrynę oczywiście wcześniej wyparzoną.
Krok 2 - Syrop z mniszka lekarskiego  foto
3
Wszystko zagotować na ogniu, gotować kilka minut potem zakryć pokrywką i zostawić na około 12 godzin.
Krok 3 - Syrop z mniszka lekarskiego  foto
4
Po upływie potrzebnego czasu odcedzić wszystko zlewając płyn do drugiego garnka, wsypać oba cukry i gotować około
Krok 4 - Syrop z mniszka lekarskiego  foto
5
1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 5 - Syrop z mniszka lekarskiego  foto
6
Gotowy i gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków ( najlepiej użyć najmniejszych jakie mamy ), szczelnie zakręcić i postawić słoiczki do wystudzenia do góry dnem. Potem słoiczki odwrócić i przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu z dala od światła.
Krok 6 - Syrop z mniszka lekarskiego  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 08.05.2014 16:54
Bardzo przydatny przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak