Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

syrop z kwiatu czarnego bzu

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kwiaty czarnego bzu 40 kwiatostanów
cukier 1 kg
cytryna 7 szt
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: syrop z kwiatu czarnego bzu

Kwiatostany zbieramy kiedy są w pełni rozkwitnięte.Nie można zbierać tych przekwitniętych.
Rozkładamy je na dworze, na białych kartkach. Odczekujemy 2 godziny(robaczki muszą powychodzić).
W garnku zagotować syrop z wody, soku z cytryny i cukru.
Kwiatostany zanurzyć w syropie. Odstawić na 48 godzin.
Po tym czasie odcedzamy i zagotowujemy. przelewamy do słoiczków i zakręcamy.
Można za pasteryzować około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 04.09.2013 12:33
takiego syropu jeszcze nie piłam
bogusia19 04.09.2013 11:53
ja również potwierdzam ze jest pyszny i zdrowy
mufinka79 04.09.2013 11:29
Nigdy sama nie robiłam, ale bardzo lubię :)
2milutka 04.09.2013 10:10
pyszny i zdrowy
agnieszka214 04.09.2013 09:52
syropu jeszcze nei robiłam
as28 04.09.2013 09:30
lubię syropy
dodi 04.09.2013 09:17
nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak