Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z kwiatów lipy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 litr
cukier 1 kg
cytryna 2 sztuki
kwiaty lipy 4 szklanki bez przylistków

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z kwiatów lipy

Kwiaty zerwać w pogodny dzień i rozsypać na białym papierze lub tkaninie.
Wodę z cukrem zagotować, wcisnąć sok z dwóch cytryn. Kwiaty zebrać ostrożnie z papieru i dodać do wody. Zamieszać, przykryć i zostawić na dwa dni. Raz dziennie zamieszać.
Po dwóch dniach zlać syrop przez sitko wyłożone gazą. Zagotować i napełnić przygotowane słoiczki. Zamknąć, odwrócić do góry dnem. Dla pewności można za pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 20.07.2015 16:26
Syropu z lipy używam w okresie jesienno - zimowym dla wzmocnienia odporności organizmu. Dodaję do herbaty zamiast cukru. W okresie wzmożonych przeziębień, dobrze mieć mały zapas tego syropu, tak na wszelki wypadek, szczególnie gdy dokuczają nam infekcje górnych dróg oddechowych.
ben-ka 20.07.2015 12:57
A u mnie rośną potężne lipy.....ten syrop, to na co się stosuje ? na przeziębienie ?
Mniam 20.07.2015 11:43
Świetny syrop, też taki robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak