Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z kwiatów czarnego bzu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarny bez kwiaty ok. 40 baldachimów
cukier 1 kg
cytryna 5 sztuk
gorąca woda 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z kwiatów czarnego bzu

Ścięte kwiaty czarnego bzu najlepiej najpierw rozłożyć na papierze aby ewentualny robaczek uciekł. Nie myjemy ich bo spłuczemy cenne pyłki.
Kwiaty dokładnie oddzielamy od łodyżek, które są gorzkawe (obcinamy je nożyczkami).

Następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin (np. na całą noc). Po tym czasie przecedzić syrop do dużego garnka, dodać cukier, sok z cytryn, wymieszać i zagotować (cukier musi dokładnie się rozpuścić).
Nie gotować tego syropu, jedynie doprowadź do wrzenia i natychmiast przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek lub słoiczków.
Zakręcić, słoiczki postawić do góry dnem i odwrócić dopiero gdy zupełnie ostygną.
Nie wymagają już pasteryzowania. W taki sposób można długo je przechowywać.
Idealne do wody mineralnej w ciepłe dni lub w czasie choroby do herbaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Helena53 25.06.2016 20:07
Coś innego :)
bartek8585 07.06.2016 23:15
fajne to chyba:)
Renataj 07.06.2016 22:09
Nigdy nie robiłam syropu z kwiatów bzu /zawsze wykorzystywałam czarne owoce/ - muszę wypróbować.
Konczi 07.06.2016 19:24
:) przepis na 5+
Stenka 07.06.2016 18:32
Robiłam wczoraj podobnie
ben-ka 07.06.2016 18:18
Mój się robi, ale mam trochę inny przepis.
noninka77 07.06.2016 18:05
Super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak