Syrop z kwiatów czarnego bzu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1,5 litra
  • cytryna

    3 szt
  • cukier

    700 g
  • czarny bez

    1 kg kwiaty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kwiaty układamy na około 3 godziny na jasnym materiale, żeby robaczki wyszły.
Następnie odcinamy je od gałązek i płuczemy na durszlaku.
Zalewamy je wodą i gotujemy około 10- 15 minut od momentu zagotowania.
Następnie odcedzamy wywar, dodajemy do niego sok z cytryny i cały cukier.
Gotujemy jeszcze około godzinę, aż syrop zgęstnieje.
Przelewamy do wyparzonych słoiczków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 29.05.2014 19:33
bardzo zdrowy syrop :)
dodi 29.05.2014 11:14
nigdy nie robiłam , a bez właśnie mam i to kwitnący
Edith85 29.05.2014 10:52
robię podobnie :)
pestka 29.05.2014 09:39
bardzo smaczny
ben-ka 29.05.2014 09:28
Wspaniały! też taki robię.U mnie bez zaczyna kwitnąć:)
Paolcia 29.05.2014 09:18
nie kosztowałam nigdy takiego ... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat