Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z czarnego bzu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce 1,2 kg
cukier 1 kg
woda 600 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z czarnego bzu

Owoce (1,2 kg waga już samych dojrzałych kuleczek, bez łodyżek) opłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Na średnim palniku gotujemy przez 2 godziny. Następnie przez gazę przecedzamy powstały syrop i jak owoce przestygną w gazie leciutko je wyciskamy. Przeciśnięte owoce wyrzucamy, a odcedzony sok ponownie stawiamy na gazie i na małym palniku gotujemy przez godzinę.
Do wyparzonych słoiczków lub buteleczek (np. po soczkach typu Kubuś) przelewamy gorący syrop i zakręcamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Zimne słoiki wstawiamy do garnka, wlewamy do połowy wysokości słoików wodę, stawiamy na gazie i pasteryzujemy przez 5 minut od zagotowania wody. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 20.09.2013 17:27
tego nie znałam....interesujący przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak