Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop sosnowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

młode pędy sosny 1 kg
cukier drobny 1/2 kg
spirytus 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop sosnowy

Pędy sosny zbieramy wczesną wiosną, gdy są jasno zielone, w całości wrzucamy je do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 miesiące, aż cukier wyciągnie cały sok z pędów. W razie potrzeby można dosypać trochę cukru. Po upływie 2 miesięcy, zlewamy sok i mieszamy go ze spirytusem, znów odstawiamy na ok 2-3 tyg w ciemne miejsce. Ostatni etap to rozlanie do butelek.
Syrop stosujemy w przeziębieniach , ale także do doprawiania dań. np sałatek i dań orientalnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.05.2017 21:45
To raczej nalewka
Stenka 27.08.2012 13:06
robię też co roku tak, ale mój ma inny kolor
Ewelina47 01.03.2011 19:07
zdrowiuśki
Dorota59 29.01.2011 14:58
my stosowaliśmy leczniczo-polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak