Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop śliwkowy z przyprawami korzennymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 2 kg
cukier 1 kg
imbir duży kawałek
Goździki całe Prymat 10 szt.
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
kardamon do smaku
ziele angielskie 5-7 kulek
cytryny 2 duże
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop śliwkowy z przyprawami korzennymi

Śliwki umyć, przeciąć na połowę, wypestkować.
Zagotować wodę z przyprawami i cukrem - dodać połówki śliwek oraz obrany i pokrojony imbir.
Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, przez 45 minut.
Pod koniec duszenia dodać utartą skórkę z cytryn (bez albedo) oraz wyciśnięty sok.
Chwilę pogotować, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Po kilku godzinach ponownie zagotować i odcedzić przez sitko wyścielone warstwą gazy.
Gorący syrop przelać do garnka i odparować do ulubionej konsystencji.
Gotowym napełnić niewielkie słoiczki i zapasteryzować.

Taki syrop jest świetnym dodatkiem do zimowej herbatki, grzańca, wody mineralnej, wszelkich koktajli, ale również sprawdza się jako polewa do lodów, budyniu, sałatek owocowych, deserów...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.10.2012 10:12
UWAGA! syrop śliwkowy można mocno odparować na małym płomieniu (pilnując, aby się nie spalił) do konsystencji gęstego syropu. Po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje i nadaje się, podobnie jak płynny miód, do smarowania np. bułeczki z masłem lub kawałka ciasta.
artur7 24.10.2012 10:00
fajny
smakoszek 24.10.2012 09:44
czuję ten korzenny zapach,pycha.....
EWI 24.10.2012 09:36
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak