Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop miętowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta posiekana 30 łodyga
woda 1 litr
cukier 1 kg
Kwas cytrynowy Prymat 20 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop miętowy

Miętę pociąć nożyczkami na kawałki, umyć i osączyć.
Przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować i pogotować jeszcze ok. 5 minut.
Przecedzić, odrzucając miętę a do płynu dodać cukier i kwasek, podgrzewając mieszać do rozpuszczenia cukru i kwasku. Zagotować.
Przelać do małych słoiczków lub butelek.
Pasteryzować ok. 5-7 minut.
Gotowy syrop jest idealnym dodatkiem do herbaty lub napojów
Z dodatkiem cytryny i kostek lodu.
Wykonałam wzorując się na przepisie mojej koleżanki Mariolki K.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.05.2015 12:34
smaczne i zdrowe
Tahitha 08.03.2014 14:57
proste, fajne i smaczne
Noruas 08.03.2014 11:40
ciekawy pomysł!
MarcinGotuje.pl 08.03.2014 11:06
fajne! jak wyrośnie mi mieta zrobię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak