Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sypane ciasto drożdżowe z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 100 g
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 op
sól szczypta
mleko 1/2 szkl
olej 1 szkl
mąka 4 szkl
jajko 4

Kruszonka

masło 1/2 kostki
mąka 3/4 szkl
cukier 3/4 szkl

Dodatkowo

jabłka 3-4 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Sypane ciasto drożdżowe z jabłkami

Jajka roztrzepać w osobnej misce. Drożdże rozkruszyć do głębokiej miski, zasypać cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej a na końcu zasypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.

Z podanych składników zrobić kruszonkę.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Po 3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, przelać do blachy, wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ok 45 minut w temperaturze 180-200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 18.01.2017 16:28
świetny przepis
Ela15 13.01.2017 11:36
naprawdę ciekawy pomysł
bertpvd 01.01.2017 21:25
pyszne ciasto
Małgorzata92 01.01.2017 20:20
Pyszne ciasto :)
Marta1986 01.01.2017 20:13
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak