Sypana szarlotka z bitą śmietaną Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sypaną szarlotkę znam od dawna ale jakoś nie miałam okazji jeszcze jej piec. Oglądając jeden z programów w telewizji, w którym pieczono właśnie tę szarlotkę postanowiłam w końcu się z nią zmierzyć. Dodałam bitą śmietanę i muszę przyznać, ze ciacho było pyszne. Mało pracy a jaki smaczny efekt.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500

    1 szklanka
  • kasza manna

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło zimne

    150 gramów
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    300 mililitrów
  • cukier

    1 łyżka
  • jabłka

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a obręcz posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę, proszek do pieczenia, mannę i cukier dokładnie wymieszać i połowę wsypać do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i rozłożyć na suchej masie. Resztę suchej masy rozsypać na jabłka i na wierzch pokroić zimne masło. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w zależności od piekarnika ) i piec godzinę. Szarlotkę wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem i rozłożyć ja na szarlotce. Szarlotkę można zjeść na ciepło na przykład z lodami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat