Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sypana szarlotka z bitą śmietaną Zewy

5.0
(51)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sypaną szarlotkę znam od dawna ale jakoś nie miałam okazji jeszcze jej piec. Oglądając jeden z programów w telewizji, w którym pieczono właśnie tę szarlotkę postanowiłam w końcu się z nią zmierzyć. Dodałam bitą śmietanę i muszę przyznać, ze ciacho było pyszne. Mało pracy a jaki smaczny efekt.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna typ 500 1 szklanka
kasza manna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło zimne 150 gramów
cynamon 1 łyżeczka
śmietana kremówka 300 mililitrów
cukier 1 łyżka
jabłka 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sypana szarlotka z bitą śmietaną Zewy

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a obręcz posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę, proszek do pieczenia, mannę i cukier dokładnie wymieszać i połowę wsypać do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i rozłożyć na suchej masie. Resztę suchej masy rozsypać na jabłka i na wierzch pokroić zimne masło. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w zależności od piekarnika ) i piec godzinę. Szarlotkę wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem i rozłożyć ja na szarlotce. Szarlotkę można zjeść na ciepło na przykład z lodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak