Sypana szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj polecam sypaną szarlotkę, prostą w wykonaniu i szybką a zarazem bardzo smakowitą, która w mgnieniu oka znika z talerza.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na szarlotkę:

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • kasza manna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
  • jabłka

    1 kilogram

Dodatkowo:

  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać suche składniki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki.

Tortownicę wysmarować tłuszczem razem z bokami.
Na dno tortownicy wsypać część wymieszanych sypkich składników,następnie nałożyć część pokrojonych jabłek, obłożyć cienkimi plasterkami masła.

Czynność powtarzać do wyczerpania składników pamiętając o tym że przed ostatnią warstwą muszą być suche składniki a ostatnią plastry masła.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 50-60 minut do zrumienienia się szarlotki.

Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Bożena Matuszczyk
Do szarlotki można podać lody z bitą śmietaną. Czas przygotowania około 20 minut + czas pieczenia 50 - 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:20
Dobre.
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 23:58
Wypróbuj polecam jest smakowita;)
Basiliana 30.11.2018 21:45
Szarlotki bez zagniatania to coś dla mnie. Z truskawkami - ciekawy pomysł, też musi być pyszna.
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 10:26
Dziękuję,bardzo ją lubię, a w szczególności gdy są truskawki to często robię z truskawkami.;)
bietka 30.11.2018 08:51
Bardzo szybka, prosta i smaczna szarlotka : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat