Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Symfonia serowo bakaliowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto orzechowe

jajko 3 sztuk
cukier 1/2 szklanki
orzechy włoskie 50 gram
mąka krupczatka 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło 82% 1/4 kostki

Wkładka serowa

ser kg
jajko 6 sztuk
masło 1/2 kostki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka

Ciasto kokosowe

wiórki kokosowe 1 szklanka
białko 5
cukier 3/4 szklanki
sól 1/4 łyżeczki

Krem

mleko 3.5 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 5
masło 1 kostka
rodzynki 5 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana 10 dag
orzechy włoskie 10 dag
śliwki suszone 10 dag
czekolada gorzka 10 dag

Polewa

czekolada gorzka 1 tabliczka
mleka szklanka 5 łyżek
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Porada

Najlepiej ciasto smakuje następnego dnia gdy wszystkie smaki się ze sobą połączą..

Przepis i sposób przygotowania na: Symfonia serowo bakaliowa

Kroki postępowania

1
Ciasto orzechowe: Białka ubić z cukrem. Ubijając dodać żółtka a następnie resztę składników. Delikatnie zmiksować. Upiec na papierze do pieczenia w 170*C około 30 minut.
Krok 1 - Symfonia serowo bakaliowa foto
2
Wkładka serowa: Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dodawać powoli ser. Budyń rozrobić w mleku i wlać do sera. Dodać także stopione masło i aromat. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Piec w 170*C minimum godzinę.
Krok 2 - Symfonia serowo bakaliowa foto
3
Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać kokos, dokładnie ale krótko zmiksować. Upiec na papierze na złoto.
Krok 3 - Symfonia serowo bakaliowa foto
4
Krem: Budynie, cukier i żółtka rozrobić w odrobinie mleka. Ugotować budyń na pozostałym mleku. Masło utrzeć z zimnym budyniem. Czekoladę i bakalie posiekać, wmieszać do masy.
Krok 4 - Symfonia serowo bakaliowa foto
5
Polewa: Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Kokos, masło i cukier umieścić w rondelku z grubym dnem i uprażyć na złoto. Przestudzić.
Krok 5 - Symfonia serowo bakaliowa foto
6
Przełożenie : Ciasto orzechowe - 1/2 masy -wkładka serowa - 1/2 masy - ciasto kokosowe - polewa
Krok 6 - Symfonia serowo bakaliowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 23.01.2016 21:26
Coś pysznego.
iziona 22.12.2015 15:45
Fajne, lubię takie ciasta
Wiesława1 22.12.2015 09:45
Pyszny deser
Babeczka35 22.12.2015 08:00
Super ciasto.
anka1988 21.12.2015 19:04
ale serniczek, coś smacznego!
Aleksandra/Olcia 21.12.2015 14:46
super deser
marenka 21.12.2015 14:14
mniam...pychota
2milutka 21.12.2015 14:14
bardzo smaczne musi byc
Futka 21.12.2015 13:57
Przepyszna ta symfonia :)
ilka01 21.12.2015 13:37
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak