Przepis i sposób przygotowania na: Sycylijski mrożony deser cassata siciliana
Zacznijmy najpierw od orzechów: grubo posiekać, następnie rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
Owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, jeżyny czy agrest myjemy i osuszamy, truskawki pokroić na kawałki, agrest przekroić na pół, maliny i jeżyny zostawić w całości.
Z soku z cytryny, brązowego cukru i pół szklanki ciepłej wody przygotujmy poncz i wystudź. Następnie śmietanę ubijamy z cukrem i fixem. Odłóż 6 łyżek do dekoracji,
Ricottę wymieszaj z owocami orzechami i rodzynkami, dodaj bitą śmietanę.
Szklanka wycinamy 12 okrągłych z blatów. Przygotuj 6 kokilek (jak do sufletów) i wyłóż je folią spożywczą, na dnie układamy po biszkoptowym okręgu, nasącz ponczem, na biszkopty przełóż masę, lekko dociśnij przykryj drugim okręgiem, też nasącz ponczem.
Wierzch przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny, a przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, owocami, pistacjami i gałązkami mięty.