Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sycylijski mrożony deser cassata siciliana

5.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na sycylijski mrożony deser  cassata siciliana. Możesz go podać ze świeżymi owocami, posypany pistacjami lub udekorowany listkami mięty.

Składniki:

blat do tortów
1 op. opakowanie
śmietanka kremówka 36%
600 mililitrów
cukier puder
6 łyżek
fix do śmietany
2 opakowania
rodzynki
3 łyżki
orzechy włoskie
2 łyżki
pistacje
1 łyżka
sok z cytryny
2 łyżki
brązowy cukier
2 łyżki
mięta świeża
kilka liści
ser ricotta
500 gramów
owoce sezonowe
1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Sycylijski mrożony deser cassata siciliana

Zacznijmy najpierw od orzechów: grubo posiekać, następnie rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć.

Owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, jeżyny czy agrest myjemy i osuszamy, truskawki pokroić na kawałki, agrest przekroić na pół, maliny i jeżyny zostawić w całości.

Z soku z cytryny, brązowego cukru i pół szklanki ciepłej wody przygotujmy poncz i wystudź. Następnie śmietanę ubijamy z cukrem i fixem. Odłóż 6 łyżek do dekoracji,

Ricottę wymieszaj z owocami orzechami i rodzynkami, dodaj bitą śmietanę.

Szklanka wycinamy 12 okrągłych z blatów. Przygotuj 6 kokilek (jak do sufletów) i wyłóż je folią spożywczą, na dnie układamy po biszkoptowym okręgu, nasącz ponczem, na biszkopty przełóż masę, lekko dociśnij przykryj drugim okręgiem, też nasącz ponczem.

Wierzch przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny, a przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, owocami, pistacjami i gałązkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 15.02.2012 09:26
polecam..
babcia
babcia 15.02.2012 09:16
podoba mi się
Wojt@s
Wojt@s 12.02.2012 20:41
extra
Anio?eczek 03.02.2012 15:46
fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak