Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojski makaron

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka 1/2 kg
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Swojski makaron

Mąkę przesiać przez sito, dodać jajka, wodę i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt twarde lub nie będzie się kleiło należy dodać trochę więcej wody. Natomiast gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Z gotowego ciasta rozwałkować duże placki i pozostawić do wyschnięcia. Gdy placki będą już suche( na pół twarde) pokroić je w długie paski, a następnie te paski pociąć w poprzek na małe makaroniki. Makaron rozsypać na stole i pozostawić do wyschnięcia. Makaron wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gdy makaron wypłynie na powierzchnię gotować 2 minuty, a następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą. Swojski makaron najlepiej smakuje z rosołem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

safcia 20.01.2013 10:41
lepszy swój niż kupiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak