Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

swojski czarny salceson ozorowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozory wieprzowe 3/4 kg.
słonina 1 kg.
skórki wieprzowe 1/2 kg.
krew wieprzowa 3 litry
sól do smaku
cebula 1 szt.
jelito grube
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: swojski czarny salceson ozorowy

ozory i skórki oczyścić umyć włożyć do garnka dodać słoninę zalać zimną wodą ok.3 litrów dodać przyprawy sól,ziele angielskie,liść laurowy i gotować do miękkości.Po ugotowaniu się wyjąć ozory skórki i słoninę a wywar zostawić.Ozory oczyścić i pokroić w dość duże kawałki,pokroić także mały kawałek słoniny w kostkę a pozostałą zmielić w maszynce do mielenia mięsa wraz ze skórkami wieprzowymi i obraną cebulą połączyć z pokrojonymi ozorami i słoniną,wsypać do smaku sól oraz pieprz mielony,wlać przez sitko krew i całość dokładnie połączyć ze sobą,powstałą masę nakładać w oczyszczone i z jednej strony zawiązane mocno sznurkiem jelita przez specjalny lejek związać mocno sznurkiem drugi koniec aby masa się nie wylała i odkładać ,w międzyczasie podgrzać wywar w którym gotowały się ozory ale nie zagotować go jak będzie mieć ok.70st.C to wkładać napełnione jelita masą i parzyć cały czas utrzymując temp.ok.70st.po godzinie parzenia nakłuć wykałaczką do szaszłyka jelito i sprawdzić czy wylewa się krew na wierzch jeśli tak to parzyć tak długo aż nie będzie krew wylewać się na powierzchnię jelita,po sparzeniu się wyjmować salceson najlepiej trzymając za sznurek ale uważać aby się nie sparzyć układać na prostej powierzchni najlepiej stole lub blacie jak troszkę przestygnie to nakryć deską i na wierzch położyć coś ciężkiego odważnik lub kamień podobnie jak nakrywamy kapustę lub ogórki podczas kiszenia,po całkowitym wystudzeniu salcesonu zdjąć rzeczy którymi był nakryty a salceson schować do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.06.2014 07:32
muszę spróbować
Ola1young 28.02.2014 13:38
tata lubi takie wyroby
Grazyna0211 26.11.2013 16:42
nie ma to jak domowe swojskie wyroby
adelajda 13.01.2013 07:54
swojski najlepszy
caffee_tea 12.01.2013 23:45
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak