Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SWOJSKI BALERON

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 40 g
saletra 1 g
pieprz
ziele angielskie
jałowiec
Liść laurowy suszony Prymat
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: SWOJSKI BALERON

Mięso natarte solą i przyprawami ułożyć w kamiennym garnku, obciążyć i przechować w chłodnej piwnicy około 12 dni. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, opłukać, zawinąć ciasno w błonę zdjętą z sadła, osznurować i wędzić. Po uwędzeniu baleron można będzie przechować około 4 tygodni. Surowy baleron przed podaniem należy ugotować tak, jak szynkę i wystudzić w wodzie, w której się gotował.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna99 14.05.2011 00:22
pycha!
bogumiła3 26.09.2010 23:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak