Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojska mielonka ze słoika.

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka
łopatka bez kości
czosnek
majeranek
Żelatyna wieprzowa Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Swojska mielonka ze słoika.

Kroki postępowania

1
Składniki :
1 kg zmielonej karkówki
0,5 kg drobno pokrojonej łopatki
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki żelatyny
Krok 1 - Swojska mielonka ze słoika. foto
2
zmieliłam 1 kg karkówki.
Krok 2 - Swojska mielonka ze słoika. foto
3
Pół kilo łopatki pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę .
Połączyłam oba mięsa w misce.
Dodałam pieprz , sól, rozdrobniony za pomocą blendera ząbki czosnku, żelatynę i majeranek
Krok 3 - Swojska mielonka ze słoika. foto
4
5 słoików 0,5 litra wyparzyłam .
Mięso wymieszałam z przyprawami i nałożyłam do 2/3 wysokości słoików.
Krok 4 - Swojska mielonka ze słoika. foto
5
Zakręciłam i wstawiłam do sporego garnka.
Krok 5 - Swojska mielonka ze słoika. foto
6
Zalałam je wodą do 3/4 ich wysokości.
Krok 6 - Swojska mielonka ze słoika. foto
7
Drugiego dnia znów wstawiłam na gaz i ponownie pasteryzowałam 1 godzinę .
Po tym czasie wyjęłam i postawiłam w chłodnym miejscu.
Krok 7 - Swojska mielonka ze słoika. foto
8
Po 2 godzinach mogłam już otworzyć pierwszy słoik ze swojską mielonką .
Krok 8 - Swojska mielonka ze słoika. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 24.02.2014 18:55
pyszne mięsko, czasami robię podobnie
AnielskaSlodycz 20.01.2014 12:06
bardzo podoba mi się ten przepis na pewno zrobię smaczne:)
pacpaw 14.12.2013 12:59
spróbuję zrobić podobnie ale z dziczyzną :o)
olkaaa 12.12.2013 09:37
muszę spróbować
Lis 02.12.2013 22:54
Bardzo fajny pomysł na coś na chleb do śniadania
Ada-Gaba 01.12.2013 13:27
zrobiłam wczoraj , dzisiaj będziemy próbować na kolacje
Róża1 25.11.2013 10:31
pyszne mięsko do kolacji i śniadania, bez konserwantów.
IZABELA29 23.11.2013 15:45
tak taką suchą wsypałam.
barbara11561 23.11.2013 11:35
Iza?tą żelatynę wmieszałaś na sucho ,bo nie doczytałam abyś ją rozpuszczała??
barbara11561 23.11.2013 11:34
u mnie też by miało wzięcie takie mięsko:)
ben-ka 20.11.2013 09:56
Pamiętam smak takiego mięska ze słoika,moja babcia często robiła.....
Wacław 19.11.2013 09:32
świetne swojskie wyroby,warto mieć takie zapasy :-)
Alex_M 18.11.2013 10:26
uwielbiam taką ! :)
Christopher 14.11.2013 23:49
Czas zacząć robić domowe przetwory mięsne .Wyjdzie to na dobre naszym smakom i żołądkom.
juuusta 14.11.2013 22:29
Jak u mamusi
eMMe 14.11.2013 17:51
Pyszna na kanapki:)
Mniam 14.11.2013 16:28
Apetycznie wyglądają takie kawałki mięsa. Lubię bardzo tą galaretkę-pyszności :)
natalia.doradca 14.11.2013 16:07
Zachęca do zrobienia :)
romanrafal
romanrafal 14.11.2013 15:23
super mieloneczka
halina17 14.11.2013 14:21
Smaczna jest taka mielonka.
anemon 14.11.2013 13:58
Najsmaczniejsze są domowe konserwy, a nie te z fabryki.
monika141 14.11.2013 12:58
pyszny taki słoiczek
SylwiaMagdaSabin 14.11.2013 11:13
gdy jesteśmy na wsi robimy
gibli 14.11.2013 10:51
ciekawy pomysł
Aleksandra/Olcia 14.11.2013 10:43
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak