Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojska kiełbasa boczkowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 1 kilogram
boczek surowy 600 gram
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 1/2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
miód prawdziwy 1 łyżeczka
czosnek posiekany 3 ząbki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda mineralna nie gazowana 3/4 szklanki

Dodatkowo

osłonka barierowa termokurczliwa 90 centymetrów

Porada

Jeżeli nie posiadamy termometru to obserwujemy wodę. Jak pojawią się pęcherzyki, zmniejszyć płomień gazu do minimum. Przykryć i obserwować żeby woda nie zagotowała się.

Przepis i sposób przygotowania na: Swojska kiełbasa boczkowa

1. Mięso z szynki zemleć na grubej siatce. Boczek pokroić na plasterki.
2. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do miski i wymieszać.
3. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Trwa to ok. 10 minut.
4. W czasie gdy wyrabiamy mięso, przeciętą na pół osłonkę namoczyć w wodzie.
5. Wymasowane mięso włożyć do dwóch osłonek. Uważać żeby nie było powietrza w mięsie, upychać ciasno. Zawiązać ciasno obydwa końce bawełnianą, mocną nitką. Tak przygotowane, odłożyć do lodówki na dobę.
6. Do szerokiego garnka włożyć przygotowane kiełbasy, zalać wodą i nie zagotowując, parzyć w temperaturze 80*C przez 2 godz. 20 min. Czas mierzymy od chwili osiągnięcia właściwej temperatury.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 27.12.2016 19:57
apetycznie wygląda
Klausia 29.10.2016 21:32
Wygląda super
Skotka 27.11.2014 17:41
Smaczna i bez zbędnej chemii:)
gusia1000 22.11.2014 18:27
Fajnie ona wygląda i na pewno jest smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak