Swojska kaszanka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    2 kilogramy
  • kasza gryczana

    2 kilogramy
  • świeża krew ze świni

    2 litry
  • skórki wieprzowe

    1 kilogram
  • ścinki mięsne zesłoninkom

    2 kilogramy
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 ziaren
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 sztuk
  • czosnek

    6 ząbków
  • wątróbka

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Głowiznę, skórki, okrawki, liście laurowe, ziele angielskie zalać wodą tak, aby przykryć i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości. Skórki powinny się rozpadać. Na 10 minut przed końcem wrzucamy wątrobę i chwilkę gotujemy.

Kaszę parzymy wykorzystując rosół z gotowania mięsa (wyrzucić liście, ziele i przecedzić). W razie konieczności dobrać wody tak, aby na 1 szklankę kaszy było 2 szklanki płynu. Do dużego garnka wlewamy trochę wody, wstawiam drugi garnek z kaszą zalaną płynem, bo tak wiem, że zaparzy się bez przypalenia.

Ostudzone mięso, skórki i wątrobę mielimy raz przez średnie sitko i dodajemy do też ostudzonej letniej kaszy. Dodajemy krew, przyprawy, przeciśnięty czosnek. Dobrze wyrabiamy, w razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu lub przegotowanej wody.

Kaszanę wkładamy w jelita. Parzymy we wrzącej wodzie od chwili wypłynięcia około 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 11.10.2014 16:49
Kaszanki nigdy sama nie robiłam.
misia53 12.05.2013 13:41
kiełbaskę ostatnio robiłam ,ale kaszanka wymaga chyba większych umiejętności ..... może się skuszę....
ankaryba 02.05.2013 08:21
uwielbiam swojską kaszankę :-)
romanrafal 27.12.2012 17:07
pyszna kaszaneczka,bardzo lubię
SylwiaMagdaSabin 12.03.2012 17:43
ciekawe
pacpaw 09.09.2011 19:38
istny rarytas
kotlet 05.06.2011 11:41
pyszności
barbara11561 28.03.2011 10:18
Pyszności
Mirka-Ludomila 11.03.2011 10:39
pyszności
ben-ka 16.12.2010 15:58
swojska kaszanka ???? aż ślinka cieknie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat