Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świnki - tartinki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 gr
margaryna 125 gr
mąka krupczatka 2,5 szklanki
śmietana 12% 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
grzyby suszone 50 gr
cebula 1 szt
masło do smażenia
ziele angielskie ile potrzeba
sól do smaku
pieprz do smaku
kminek 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
kapusta biała 350 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Świnki - tartinki

Świnki- tartinki:
Z masła, margaryny, żółtek, śmietany i mąki zagnieść kruche ciasto. Doprawić solą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Kapustę obgotować w wodzie z zielem angielskim oraz odrobiną kminku i liściem laurowym. Odcedzić. Zmielić drobno. Grzyby ugotować, wyjąć z wywaru i również zmielić. Wymieszać grzyby z kapustą i z usmażoną cebulką. Doprawić przyprawami.
Ciasto rozwałkować- wycinać duże koła szklanką i mniejsze literatką. Z okrawków ciasta wycinać trójkąty na uszy. Na duży krążek nakładać farsz i przykrywać mniejszym. Doklejać uszy a z ziela angielskiego robić oczy i nozdrza, można potrzepać kminkiem. Piec w temeraturze ok. 190/200 stopni około 20 minut. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 12.02.2013 09:39
:) super
AURELKA 01.01.2013 08:04
śliczne
Ewelina38 20.05.2012 20:04
cudowne, aż szkoda jeść .... :)
Anita21 03.02.2011 10:19
super
hastalavista 16.01.2011 00:06
śliczne!
eli82 03.01.2011 09:52
rewelacja !!!!
MAR3STA 30.12.2010 19:20
fajny pomysł na kapusniaczki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak