Przepis i sposób przygotowania na: Świnki pizzerinki
Składniki na ciasto maślane: 150 g mąki i masło wyrobić w osobnym naczyniu
W tym czasie przygotować nadzienie: na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę (kiełbasę/pierś z kurczaka). Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, ziołami i poddusić na wolnym ogniu.
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, wyrobić, by było gładkie. Rozwałkować na 3 mm. Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako 1/4 mniejszego koła.
1 białko lekko roztrzepać - do sklejania.
Na wycięte duże kółko nakładać łyżeczką farsz. Przykryć drugim kółkiem.
Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą ziarenek pieprzu i kminku.
Bułeczki przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec około 20 - 25 minut.