Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świnki pizzerinki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 550 g
drożdże suche 7 g
jajko 3
masło 100 g
jogurt naturalny 200 ml
mleko 100 ml
sól 1/2 łyżeczki
cebula biała 1
pieczarki 1/2 kg
olej do smażenia
szynka 300 g
pieprz do smaku
papryka mielona do smaku
sól do smaku
kminek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Świnki pizzerinki

Składniki na ciasto drożdżowe: 400 g mąki, drożdże, 1 jajko, jogurt, ciepłe mleko, 1/2 łyżeczki soli - dokładnie wyrobić. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Składniki na ciasto maślane: 150 g mąki i masło wyrobić w osobnym naczyniu

W tym czasie przygotować nadzienie: na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę (kiełbasę/pierś z kurczaka). Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, ziołami i poddusić na wolnym ogniu.

Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, wyrobić, by było gładkie. Rozwałkować na 3 mm. Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako 1/4 mniejszego koła.

1 białko lekko roztrzepać - do sklejania.

Na wycięte duże kółko nakładać łyżeczką farsz. Przykryć drugim kółkiem.
Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą ziarenek pieprzu i kminku.

Bułeczki przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec około 20 - 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 13.09.2012 14:34
super
iziona 13.09.2012 14:29
Fajne te pyszczki :)
Kekerboom 13.09.2012 13:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak