ŚWINKI

ŚWINKI

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • drożdże świeże

    14 g
  • jajko

    2 szt.
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • mleko ciepłe

    100 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    150 g
  • masło

    100 g
  • mleko

    1 łyżka
  • białko

    1 szt.
  • boczek wędzony

    do smaku
  • cebula

    do smaku
  • pieczarki

    do smaku
  • tłuszcz

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ŚWINKI

1. ciasto drożdżowe (maka, drożdże, 1 jajko, jogurt, ciepłe mleko, sól, cukier) - wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

2. w międzyczasie można przygotować nadzienie, aby troche wystygło (np z boczku, cebulki, pieczarek-wszystko drobno pokroić i zesmażyć). Świnki można robić też bez nadzienia, ale lepsze są jak jednak mają napchane \"brzuszki\".

3. składniki na ciasto maślane (mąka i masło) połączyć i dobrze wyrobić.

4. ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić; do gładkości aby nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli mają być z nadzieniem, musi być ciut niższe). Wycinać szklanką głowy świnek. Na środek nakładać trochę farszu, tak na jeden ząbek (nie za dużo gdyż będzie trudno skleić). Sklejać z drugim krążkiem smarując białkiem (brzegi). Za pomocą kieliszka wyciąć nos i uszy. Uszy pokroić na 4 części. Naklejać na główki świnek również za pomocą białka. Dziurki w nosie nacinać nożem. Oczy - to goździki, ew pieprz ale trzeba go mocno wcisnąć gdyż po upieczeniu wypada.

Gotowe świnki ułożyć na blasze, na folii aluminiowej i posmarować jajkiem z mlekiem. Najlepiej od razu układać na blasze krążek z nadzieniem i potem doklejać kolejne części - wygodniej.

5. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Pilnować aby się nie spaliły. Musza być rumiane.

Można jeść od razu na ciepło. Mogą być dodatkiem np. do białego lub czerwonego barszczyku. Oczka raczej wyrzucamy. Są tylko elementem dekoracji:)

Jeśli wystygnął i chcemy je ponownie odgrzać, wystarczy zwilżyć zimną wodą pysiaki świnek i wstawić do piekarnika lub mikrofali na chwilkę (mikrofala 1 minutka, rozgrzany piecyk - 2-3 minutki).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (256)

kloruś 11.07.2016 20:31
chętnie bym skosztowała!
ilka01 16.06.2016 17:03
wyglądają super :)
karolaaa 06.02.2015 12:37
najpiekniejsze!
karolaaa 06.02.2015 12:36
polecam, warto zebrac sie w sobie i je zrobic! :)
kasia.s 08.11.2014 08:11
Rewelacja!!! :)
Bożena6 14.09.2014 10:20
urocze swinki
Ankha 08.05.2014 20:48
Bardzo sympatyczne świnki
kloruś 10.04.2014 10:04
absolutnie przesłodkie! super pomysł
mamusia1 01.04.2014 13:37
pracochłonne ale efekt super
pajbek 26.03.2014 12:32
Też mi sie podobają Twoje świnki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat