Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

świnki :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 g
margaryna 150 g
żółtko jajek 2
śmietana 18 proc 3/4 szklanki
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: świnki :)

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wałkujemy je na cienki (ale nie za bardzo) placek.
Na każdą świnkę przygotowujemy: dwa większe kółka które wycinamy na przykład szklanką, oraz jedno mniejsze np. za pomocą kieliszka, poza tym wycinamy dwa trójkąciki z których zrobimy uszy.
Teraz składamy świnkę, poszczególne części sklejamy za pomocą roztrzepanego białka: na jednym większym kółku układamy nadzienie, przykrywamy je drugim kółkiem i sklejamy brzegi. To będzie główka świnki. Na środku głowy przyklejamy małe kółko które będzie ryjkiem świnki, patyczkiem wyciskamy w nim dwie malutkie dziurki. Potem przyklejamy trójkąciki - uszka, oraz oczy świnki które możemy zrobić na przykład z rodzynek.
Całość smarujemy białkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż się ładnie zarumienią.

Świnki najlepsze są po wyjęciu z piekarnika, jak tylko ostygną :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.05.2016 16:23
ciekawy pomysł
zdeba 10.01.2013 22:50
Super świnki, ale oczy maja troche diaboliczne ;)
Kasia35 08.12.2012 09:27
śliczne te świnki :)
aisoglam 07.12.2012 14:19
Tak jak świnki z Angry Birds :) Pomysłowe :)))
Piotr-21 07.12.2012 12:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak