Świeże śledzie smażone z czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Sekretem smażonych śledzi jest złocista chrupiąca skórka, która przedstawia tą pyszną zakąskę w zupełnie innej i zaskakującej odsłonie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    500 gramów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • olej rzepakowy

    4-5 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie oczyścić, odciąć głowy ogony i wszystkie płetwy, dokładnie umyć i osuszyć.
Tak przygotowane śledzie skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, doprawić Kucharkiem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać olej dodać obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku smażyć aż czosnek zacznie się złocić i odda swój smak, a następnie usunąć go z patelni. Śledzie obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar kłaść na gorący czosnkowy olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor przez 5-6 minut z każdej.
Usmażone śledzie osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podawać z dodatkiem pieczywa.

Kucharek_pl
Do chrupiących smażonych śledzi świetnie sprawdzi się sos tatarski. Kucharek jest gwarancją odpowiedniego smaku!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 17:34
Ciekawy sposób na podanie śledzi. Na pewno są bardzo aromatyczne, idealne do kromki świeżego chleba.
Babeczka35 27.01.2019 18:43
Apetyczna rybka :)
bietka 24.01.2019 11:10
Rybki wyglądają bardzo smacznie :)
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 13:53
Coś dla mnie ,pyszności.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat