Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świeże śledzie smażone z czosnkiem

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sekretem smażonych śledzi jest złocista chrupiąca skórka, która przedstawia tą pyszną zakąskę w zupełnie innej i zaskakującej odsłonie.

Składniki:

śledzie 500 gramów
sok z cytryny 2 łyżki
ząbki czosnku 4 sztuki
olej rzepakowy 4-5 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Przyprawa do potraw Kucharek

Porada

Do chrupiących smażonych śledzi świetnie sprawdzi się sos tatarski. Kucharek jest gwarancją odpowiedniego smaku!

Przepis i sposób przygotowania na: Świeże śledzie smażone z czosnkiem

Śledzie oczyścić, odciąć głowy ogony i wszystkie płetwy, dokładnie umyć i osuszyć.
Tak przygotowane śledzie skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, doprawić Kucharkiem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać olej dodać obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku smażyć aż czosnek zacznie się złocić i odda swój smak, a następnie usunąć go z patelni. Śledzie obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar kłaść na gorący czosnkowy olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor przez 5-6 minut z każdej.
Usmażone śledzie osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podawać z dodatkiem pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 17:34
Ciekawy sposób na podanie śledzi. Na pewno są bardzo aromatyczne, idealne do kromki świeżego chleba.
Babeczka35 27.01.2019 18:43
Apetyczna rybka :)
bietka 24.01.2019 11:10
Rybki wyglądają bardzo smacznie :)
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 13:53
Coś dla mnie ,pyszności.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak