Świeże śledzie smażone z czosnkiem

Świeże śledzie smażone z czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Sekretem smażonych śledzi jest złocista chrupiąca skórka, która przedstawia tą pyszną zakąskę w zupełnie innej i zaskakującej odsłonie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    500 gramów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • olej rzepakowy

    4-5 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie oczyścić, odciąć głowy ogony i wszystkie płetwy, dokładnie umyć i osuszyć.
Tak przygotowane śledzie skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, doprawić Kucharkiem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać olej dodać obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku smażyć aż czosnek zacznie się złocić i odda swój smak, a następnie usunąć go z patelni. Śledzie obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar kłaść na gorący czosnkowy olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor przez 5-6 minut z każdej.
Usmażone śledzie osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podawać z dodatkiem pieczywa.

Kucharek_pl
Do chrupiących smażonych śledzi świetnie sprawdzi się sos tatarski. Kucharek jest gwarancją odpowiedniego smaku!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 17:34
Ciekawy sposób na podanie śledzi. Na pewno są bardzo aromatyczne, idealne do kromki świeżego chleba.

Babeczka35

27.01.2019 18:43
Apetyczna rybka :)

bietka

24.01.2019 11:10
Rybki wyglądają bardzo smacznie :)

Bożena Matuszczyk

23.01.2019 13:53
Coś dla mnie ,pyszności.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat