Święconka Wielkanocna na serwatce

Święconka Wielkanocna na serwatce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa wiejska

    0,5 kg
  • boczek wędzony

    200 g
  • jajka ugotowane na twardo

    4 szt
  • chrzan ze słoika

    0,5 słoiczka małego
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • serwatka

    1,5 litra
  • woda

    05 litra
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1/2 łyżeczki
  • szynka wieprzowa

    150 g
  • majeranek Prymat

    1-2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Święconka Wielkanocna na serwatce foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Święconka Wielkanocna na serwatce foto
Do naczynia w którym będziemy gotować wlać serwatkę i wodę , dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu.
Krok 3 - Święconka Wielkanocna na serwatce foto
Kiełbasę obrać ze skóry , i pokroić w plasterki . Boczek pokroić w plasterki dowolne i szynkę , Dodać do garnka i gotować
Krok 4 - Święconka Wielkanocna na serwatce foto
Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki lub ósemki i dodać do całości .
Krok 5 - Święconka Wielkanocna na serwatce foto
Chrzan ze słoika dołożyć do gotującej się święconki około 1/2 słoiczka małego , ale to według uznania . Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze to dodać więcej .Przyprawić majerankiem., przyprawą kucharek ,pieprzem .
Krok 6 - Święconka Wielkanocna na serwatce foto
Chwilę jeszcze pogotować , przyprawić do smaku i nalewać na talerze . Podawać jako ciepłe danie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

01.04.2016 18:31
świateczny przysmak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat