Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem

Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    1/2 op
  • wołowina

    500 g
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    1 łyzka
  • pieczarki

    250 g
  • cebula

    1
  • bulion wołowy

    200 ml
  • śmietanka uht

    50-100 ml
  • mąka

    2-3 łyzki
  • sól

  • pieprz

  • naturalna przyprawa uniwersaln

  • parmezan

  • wino czerwone

    50 ml
  • jajka przepiórcze

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem

Kroki postępowania

Krok 1 - Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem foto
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w plastry, a następnie na małe kotleciki. Oprószamy pieprzem i przyprawą, a następnie rozbijamy tłuczkiem.
Krok 2 - Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem foto
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy mięso, a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i chwilę razem smażymy.
Krok 3 - Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem foto
Następnie dodajemy składniki sosu – bulion i czerwone wino. Dusimy wszystko razem 10 minut pozwalając, aby sos się zredukował. Na koniec dodajemy mąką rozrobioną ze śmietanką i zabielamy oraz zagęszczamy sos.
Krok 4 - Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem foto
Na każdą porcję ugotowanego makaronu nakładamy wołowinę z sosem, całość posypujemy świeżo startym parmezanem i wieńczymy ciepłym ugotowanym jajkiem przepiórczym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

patryska76 13.01.2014 16:59
Bardzo smaczne danie ;-)
gosia1988 13.01.2014 16:46
pyszności :)
IwonaDD 13.01.2014 16:18
pełnowartościowe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat