Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 1/2 op
wołowina 500 g
olej rzepakowy 2 łyżki
masło 1 łyzka
pieczarki 250 g
cebula 1
bulion wołowy 200 ml
śmietanka uht 50-100 ml
mąka 2-3 łyzki
sól
pieprz
naturalna przyprawa uniwersaln
parmezan
wino czerwone 50 ml
jajka przepiórcze

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w plastry, a następnie na małe kotleciki. Oprószamy pieprzem i przyprawą, a następnie rozbijamy tłuczkiem.
Krok 1 - Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem foto
2
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy mięso, a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i chwilę razem smażymy.
Krok 2 - Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem foto
3
Następnie dodajemy składniki sosu – bulion i czerwone wino. Dusimy wszystko razem 10 minut pozwalając, aby sos się zredukował. Na koniec dodajemy mąką rozrobioną ze śmietanką i zabielamy oraz zagęszczamy sos.
Krok 3 - Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem foto
4
Na każdą porcję ugotowanego makaronu nakładamy wołowinę z sosem, całość posypujemy świeżo startym parmezanem i wieńczymy ciepłym ugotowanym jajkiem przepiórczym.
Krok 4 - Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 13.01.2014 16:59
Bardzo smaczne danie ;-)
gosia1988 13.01.2014 16:46
pyszności :)
IwonaDD 13.01.2014 16:18
pełnowartościowe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak