Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki z mięsem i warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron

makaron świderki 250 g
woda z solą do gotowania

Sos mięsny z warzywami

mięso mielone wieprzowe (z szynki) 250 g
olej 2-3 łyżki
cebula czerwona 1/2 główki
cukinie małe 100 g
suszone pomidory 3 kawałki
groszek konserwowy 1/2 puszki
woda 1 szklanka
mąka 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki posiekana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki z mięsem i warzywami

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

Olej rozgrzewamy na patelni, po czym wrzucamy mięso mielone i smażymy, aż straci kolor, dopiero potem przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

Podsmażone mięso z cebulą zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Dusimy do czasu, aż cukinia będzie miękka.

Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, a następnie dodajemy groszek konserwowy i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a następnie mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak