Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki z jarmużem i szynką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarmuż 6 liści
szynka gotowana 150 g
papryka 0,5 żółtej
papryka 0,5 pomarańczowej
por 1 kawałek
masło 1 łyżka
makaron 250 g
śmietana 30% 200 g
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 duże szczypty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 duże szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki z jarmużem i szynką

Kroki postępowania

1

Jarmuż oberwać z łodyżek i umyć. Wrzucić na wrzątek, po 3 minutach odcedzić.
Krok 1 - Świderki z jarmużem i szynką foto
2

Na łyżce masła podsmażyć posiekanego pora i obie papryki pokrojone w kostkę.
Krok 2 - Świderki z jarmużem i szynką foto
3

Szynkę pokroić w plasterki a następnie w kostkę.
Krok 3 - Świderki z jarmużem i szynką foto
4
Wrzucić do warzyw w rondlu, chwilę razem smażyć na małym ogniu.
Krok 4 - Świderki z jarmużem i szynką foto
5

Dodać wcześniej przygotowany jarmuż, wlać śmietankę, wsypać zioła i gałkę i dusić 5 minut pod przykryciem.

W międzyczasie ugotować makaron, odcedzony wrzucić do rondla i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem wg smaku. Rozłożyć na talerze, można posypać żółtym tartym serem
Krok 5 - Świderki z jarmużem i szynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 15.05.2016 18:26
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak