Świderki z dynią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    250 g
  • dynia

    300 g
  • cebula

    1 szt
  • boczek parzony

    100 g
  • parmezan

    50 g
  • śmietanka

    330 ml
  • sól

  • pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na średnim ogniu. Dynię kroimy na małe kawałki i dodajemy do miękkiej cebuli. Wlewamy śmietankę i dusimy aż dynia będzie miękka. W międzyczasie gotujemy makaron i boczek kroimy w plastry i chrupkości. Gdy dynia będzie miękka rozdrabniamy ją widelcem, jeżeli chcemy żeby zostało kilka większych kawałków rozdrabniamy tylko część. Całość solimy i pieprzymy, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy 2/3 do makaronu oraz połowę parmezanu, całość mieszamy i przekładamy na talerz. Na górę dajemy pozostały boczek i posypujemy parmezanem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 02.11.2015 14:32
fajny przepis.
mimi 01.11.2015 20:14
smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat