Świderki w sosie carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    40 dkg
  • boczek wędzony

    20 dkg
  • śmietana 18 proc

    200 mililitrów
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • parmezan

    3 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • sól i pieprz

  • Bazylia suszona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię , podsmażać aż się zrumieni.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Zdjąć skwarki z patelni. Na patelnię włożyć cebulę, zeszklić, dodać czosnek, podsmażać razem 2 -3 minutki.
Dolać połowę śmietany do cebuli, dodać boczek, dusić 5 minut.
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Wymieszać resztę śmietany z żółtkami i serem.
Pod patelnią zmniejszyć płomień, wlać przygotowaną śmietanę z żółtkami, doprawić solą, pieprzem, bazylią.
Włożyć na patelnie makaron, wymieszać ale nie gotować.
Podawać na gorąco. SMACZNEGO!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 27.01.2016 08:53
bardzo smaczne
Bernadeta1 12.01.2016 21:04
szybki i smaczny obiadek
pestka 07.01.2016 14:46
smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat