Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ser kanapkowy
200 gram -
mąka pszenna
1/2 szklanki -
mąka kukurydziana
1/2 szklanki -
masło
2 łyżki -
chili
-
proszek do pieczenia
2 szczypty -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania świderki bardzo serowe
Kroki postępowania

Mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, serek (użyłam President), masło i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Ciasto rozwałkować, powierzchnię posypać grubo mielonymi solą, pieprzem (i chili opcjonalnie) i przewałkować wciskając je w ciasto. Pokroić na paski i zakręcić świderek lub ukulać wałki, co jest trudniejsze, bo ciasto jest miękkie.

Przenieść na blachę na papier do pieczenia. Piec do zrumienienia (około 15-20 min) w średnio nagrzanym piekarniku.
Komentarze (24)
Załaduj więcej komentarzy (14)