Światezcne placuszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • migdały

    30 g
  • mąka

  • sól

  • orzechy włoskie

    20 g
  • jajko

    2 szt
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    15 g
  • masło klarowane

  • pamarańcza

  • Cynamon mielony Prymat

  • twaróg

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielamy białko od żółtka.Z białek ubijamy piane. Do żółtek dodajemy przyprawę do piernika zsiekane orzechy włoskie, stostowane migdały(czyli podprażone do złocistego koloru na patelni lub w piekarniku i następnie zmiksowane w blenderze) sól, odrobinę startej pomarańczy dodajemy piane z białek do masy nigdy odwrotnie mieszamy to łyżka drewnianą i dodajemy mąkę w takiej ilości aby masa nie była zbyt rzadka ale i nie za gęsta. Rozgrzewamy patelnie z masłem klarowanym i smażymy placuszki do złocistego koloru. Możemy podawać to z twarogiem białym zmieszany z odrobiną cynamonu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 13.12.2011 10:32
pychotka
ronald88 13.12.2011 10:32
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat