Świąteczny żurek Wielkanocny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    1 litr
  • królik

    1/2 kg
  • kiełbasa podwawelska

    1/2 kg
  • boczek wędzony

    30 dag
  • prawdziwki

    3 sztuki
  • chrzan ze słoika

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • cebula

    1 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    kawałek
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • przyprawa uniwersalna

    szczypta
  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso królika myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy zalewamy około 2 litra wody,dodajemy mięso ziele angielskie i liść laurowy,suszone grzyby i gotujemy około 45 minut . Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem ,majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku,pogotować chwilę i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę zrumienić na łyżce oleju,dodać do żurku,wymieszać Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 20.04.2014 08:19
bardzo lubie zurek
Renata9 19.04.2014 19:48
ale pyszny żurek
Sylwia26 19.04.2014 19:13
ślinka leci
Konczi 19.04.2014 19:02
wygląda super!!!
IlonaAlbertos 19.04.2014 18:50
U mnie na Wielkanoc jest barszczyk czerwony, ale taki żurek też smakuje wspaniale.
wyattearp 19.04.2014 18:47
uwielbiam :)
pajbek 19.04.2014 18:36
Pyszny :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat