Świąteczny żurek Wielkanocny

Świąteczny żurek Wielkanocny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    1 litr
  • królik

    1/2 kg
  • kiełbasa podwawelska

    1/2 kg
  • boczek wędzony

    30 dag
  • prawdziwki

    3 sztuki
  • chrzan ze słoika

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • cebula

    1 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    kawałek
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • majeranek Prymat

    2 łyżeczki
  • przyprawa uniwersalna

    szczypta
  • jajka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso królika myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy zalewamy około 2 litra wody,dodajemy mięso ziele angielskie i liść laurowy,suszone grzyby i gotujemy około 45 minut . Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem ,majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku,pogotować chwilę i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę zrumienić na łyżce oleju,dodać do żurku,wymieszać Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof15

20.04.2014 08:19
bardzo lubie zurek

Renata9

19.04.2014 19:48
ale pyszny żurek

Sylwia26

19.04.2014 19:13
ślinka leci

Konczi

19.04.2014 19:02
wygląda super!!!

IlonaAlbertos

19.04.2014 18:50
U mnie na Wielkanoc jest barszczyk czerwony, ale taki żurek też smakuje wspaniale.

wyattearp

19.04.2014 18:47
uwielbiam :)

pajbek

19.04.2014 18:36
Pyszny :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat