Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 400 g
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 szt
masło lub margaryna 125 g
drożdże świeże 30 g
mleko ciepłe 3/4 szklanki
aromat pomarańczowy kilka kropel

Lemon curd

masło 50 g
cukier 80 g
sok z cytryny z 1,5 szt
skórka z cytryny z 1,5 szt
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 0,5 łyżeczki

Lukier

białko 1 szt
cukier puder 100 g
woda ciepła 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Dodatkowo

rodzynki 2 łyżki
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
owoce kandyzowane 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd

Ciasto drożdżowe:
Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy aż rozpuszcza się drożdże i cukier. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Na końcu dodajemy przygotowany zaczyn. Wszystko miksujemy na średnich obrotach kilka minut. Jeżeli masa będzie gładka dolewamy stopioną i ostudzoną margarynę oraz wkrapiamy kilka kropel aromatu. Ponownie miksujemy. Ciasto jest dość lepkie i lejące. Boki masy zagarniamy łyżką do środka formując kulę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Lemon curd:
Przed starciem skórki z cytryny dokładnie je wyparzamy wrzątkiem. Do garnka wkładamy masło i cukier, wlewamy sok z cytryny oraz dokładamy startą skórkę cytrynową. Wszystko zagotowujemy. Gdy masa wrze wlewamy rozmącone jajko z żółtkiem. Wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszmy ogień. Dosypujemy przyprawę do piernika. Gotujemy około 15 minut, często mieszamy. Lemon curd musi mieć konsystencję śmietany. Przelewamy do miseczki, odstawiamy do ostygnięcia.

Złożenia ciasta:
Gdy ciasto nam wyrośnie stolnice obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Jeżeli klei się nam do rąk, również delikatnie obsypujemy dłonie i wierzch ciasta. Rozwałkowujemy duży prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Po całości rozsmarowujemy piernikowy lemon curd oraz rozkładamy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość zwijamy do środka wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę zawijamy ponownie na kształt ślimaka. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie.

Lukier do dekoracji:
Do miski przesiewamy cukier puder. Wlewamy białko jajka. Miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie lśniąco biała i zgęstnieje. Dolewamy sok z cytryny i wodę. Ponownie miksujemy. Dekorujemy ciasto, obsypujemy kandyzowanymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 13.04.2017 10:41
jaki fajny zawijaniec
Renata9 12.04.2017 21:51
Smaczne ciacho
wwwiolka 12.04.2017 21:29
Bardzo fajny przepis.
halina17 12.04.2017 20:07
Czyżby na Boże Narodzenie wypiek?
Aleksandra/Olcia 12.04.2017 19:42
mniam mniam
RenataZ-et 12.04.2017 19:24
piękny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak