Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny tatar ze śledzia
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe podanie śledzi to zapraszam do tego przepisu. Tatar ze śledzie wygląda pięknie, smakuje też wybornie.
- propozycja na Wigilię, imprezę lub po prostu na kolację,
- koniecznie odpowiednio dopraw,
- wykorzystaj świeży koperek i szczypiorek.
Filety śledziowe pokrój w drobne kawałki o kształcie rombów. Dzięki temu tatar będzie ładnie wyglądał na talerzu. Do miski dodaj pokrojony drobno ogórek kiszony, cebulę pokrojoną w kostkę, miód i kawałki śledzia - całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Dodaj drobno posiekaną zieloną pietruszkę, majeranek, świeży szczypiorek i musztardę francuską, a także pokrojone w kawałki borowiki, koperek oraz olej.
Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na talerz (okrągłym naczyniem uformuj kształt dania).
Na samym końcu udekoruj tatara kapeluszami marynowanych borowików, czerwoną cebulą i świeżym koperkiem. Całość polej oliwą z oliwek.