Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny seromakowiec

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szkl
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki
masło 3/4 kostki

Masa makowa

masa makowa 1 puszka
białko 4 szt
jabłka 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Masa serowa

ser biały 1 kg(wiaderko)
jajko 5 szt
budyń śmietankowy 1 op
cukier 3/4 szkl
masło 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny seromakowiec

Kroki postępowania

1
Mąka, żółtka, cukier, proszek i masło łączymy razem. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie wykładamy na blaszkę i podpiekamy 180 stopniach ok 10 minut
Krok 1 - Świąteczny seromakowiec foto
2
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do rondla i prażymy. Białka ubijamy na pianę. Masę makową łączymy z jabłkami i pianą
Krok 2 - Świąteczny seromakowiec foto
3
Do masy serowej dokładamy budyń w proszku, cukier, żółtka i masło. Całość wyrabiamy mikserem
Krok 3 - Świąteczny seromakowiec foto
4
Pianę ubijamy i łączymy z masa serową, już nie używamy miksera.
Krok 4 - Świąteczny seromakowiec foto
5
Na podpieczony spód wykładamy masę makową na nią masę serową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 65 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto ok 15 minut. Możemy polać roztopioną czekoladą:) Smacznego
Krok 5 - Świąteczny seromakowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 12.03.2016 12:59
wspaniale się prezentuje i pewnie tak smakuje
Konczi 05.03.2016 17:59
:) już wiem co upiekę na święta - wygląda pysznie a smakuje ... palce lizać
gosia56 05.03.2016 17:24
Na pewno pyszne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak