Świąteczny seromakowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • żółtka

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • masło

    3/4 kostki

Masa makowa

  • masa makowa

    1 puszka
  • białka

    4 szt
  • jabłka

    4 szt
  • bułka tarta

    2 łyżki

Masa serowa

  • ser biały

    1 kg(wiaderko)
  • jajka

    5 szt
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • cukier

    3/4 szkl
  • masło

    1/2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczny seromakowiec foto
Mąka, żółtka, cukier, proszek i masło łączymy razem. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie wykładamy na blaszkę i podpiekamy 180 stopniach ok 10 minut
Krok 2 - Świąteczny seromakowiec foto
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do rondla i prażymy. Białka ubijamy na pianę. Masę makową łączymy z jabłkami i pianą
Krok 3 - Świąteczny seromakowiec foto
Do masy serowej dokładamy budyń w proszku, cukier, żółtka i masło. Całość wyrabiamy mikserem
Krok 4 - Świąteczny seromakowiec foto
Pianę ubijamy i łączymy z masa serową, już nie używamy miksera.
Krok 5 - Świąteczny seromakowiec foto
Na podpieczony spód wykładamy masę makową na nią masę serową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 65 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto ok 15 minut. Możemy polać roztopioną czekoladą:) Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 12.03.2016 12:59
wspaniale się prezentuje i pewnie tak smakuje
Konczi 05.03.2016 17:59
:) już wiem co upiekę na święta - wygląda pysznie a smakuje ... palce lizać
gosia56 05.03.2016 17:24
Na pewno pyszne ciasto;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat