Świąteczny sernik śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • herbatniki

    150 gram
  • masło

    30 gram

masa serowa

  • ser biały

    500 gram
  • serek mascarpone

    250 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • czekolada mleczna

    70 gram
  • śmietana 30%

    125 mililtrów
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka

    2 łyżki

dodatkowo

  • śliwki suszone

    100 gram
  • daktyle

    100 gram
  • cherry

    3/4 szklanki

wierzch

  • czekolada gorzka

    80 gram
  • śmietana 30%

    80 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczny sernik śliwkowy foto
spód:
Herbatniki kruszymy, zalewamy rozpuszczonym przestudzonym masłem, mieszamy. Przekładamy na dno formy i dociskamy.
Krok 2 - Świąteczny sernik śliwkowy foto
Śliwki i daktyle moczymy w wiśniówce lub cherry przez około 3-4 godziny. Potem odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki
Krok 3 - Świąteczny sernik śliwkowy foto
masa serowa:
Czekolady rozpuszczamy w ciepłe śmietance , mieszamy ale nie nad ogniem, studzimy.
Ser plus resztę składników krótko miksujemy tylko do połączenia, dodajemy przestudzoną czekoladę, a na koncu dodajemy nasączone w wiśniówce śliwki i daktyle.
Pieczemy w kąpieli wodnej 60 minut w 150-160 stopniach
potem studzimy
Krok 4 - Świąteczny sernik śliwkowy foto
Wierzch: czekoladę rozpuszczmy w ciepłej śmietanie , studzimy, polewamy ostudzony sernik

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 01.07.2017 16:01
dziękuję....
Wiktoria29 01.07.2017 16:01
częstuj się
Wiktoria29 01.07.2017 16:01
dziękuję....
adelajda 30.06.2017 15:40
dobry serniczek
ben-ka 30.06.2017 14:02
Ależ bym zjadła........
ilka01 30.06.2017 13:52
pyszności ....:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat