Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
spód
-
herbatniki
150 gram -
masło
30 gram
masa serowa
-
ser biały
500 gram -
serek mascarpone
250 gram -
czekolada gorzka
100 gram -
czekolada mleczna
70 gram -
śmietana 30%
125 mililtrów -
jajko
4 sztuki -
cukier
3/4 szklanki -
mąka
2 łyżki
dodatkowo
-
śliwki suszone
100 gram -
daktyle
100 gram -
cherry
3/4 szklanki
wierzch
-
czekolada gorzka
80 gram -
śmietana 30%
80 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Świąteczny sernik śliwkowy
Kroki postępowania

Herbatniki kruszymy, zalewamy rozpuszczonym przestudzonym masłem, mieszamy. Przekładamy na dno formy i dociskamy.


Czekolady rozpuszczamy w ciepłe śmietance , mieszamy ale nie nad ogniem, studzimy.
Ser plus resztę składników krótko miksujemy tylko do połączenia, dodajemy przestudzoną czekoladę, a na koncu dodajemy nasączone w wiśniówce śliwki i daktyle.
Pieczemy w kąpieli wodnej 60 minut w 150-160 stopniach
potem studzimy

Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się