Świąteczny Sernik Izaura

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    40 dag
  • cukier

    6 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 opak.
  • masło 250 g

    1 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • śmietana 18-procentowa

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    8 łyżek
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczki
  • jaja

    5 szt.
  • budyń śmietankowy

    2 łyżki
  • twaróg

    1 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta dokładnie zagnieść, uformować dwie kule i włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg zemleć. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać ser, ekstrakt, tłuszcz i budyń, wymieszać na gładką masę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać do sera.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć (lub rozwałkować) jedna połowę ciemnego ciasta. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175*C przez ok. 10-15 min.
Na podpieczony spód wyłożyć jasną masę. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch (tarka o grubych oczkach).
Piec w 180*C przez około 1 godzinę (piekłam 20 minut dłużej).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 10.04.2011 13:31
piękne zdjęcia masz talent nie tylko do pieczenia ale i fotografowania :)
ronald88 10.04.2011 13:31
piękne zdjęcia masz talent nie tylko do pieczenia ale i fotografowania :)
ewasylwia 13.01.2011 18:54
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat