Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

PIERNIKOWY SPÓD

  • mąka

    15 dag
  • cukier puder

    5 dag
  • margaryna

    8 dag
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1/4 łyżeczki
  • żółtka

    2 sztuki
  • kakao

    1 łyżka
  • przyprawa do piernika

    1,5 łyżki

SER

  • ser biały

    1 kg 3 x mielony
  • masło

    3/4 kostki
  • cukier puder

    25 dag
  • jajka

    6 sztuk
  • olejek pomarańczowy

  • budyń waniliowy

    1 opakowania
  • mąka krupczatka

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    szczypta

WYKOŃCZENIE

  • masa toffi

    3-4 łyżki
  • suszone śliwki kalifornijskie

    200-250 gram
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczny sernik
SPÓD:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Najpierw siekamy całość, a następnie w rękach zagniatamy ciasto. Gotowe wykładamy na dno przygotowanej tortownicy.
Krok 2 - Świąteczny sernik
SER:Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem oraz olejek pomarańczowy..
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
Krok 3 - Świąteczny sernik
Gotowy ser wylewamy to piernikowe ciasto. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C.
Upieczony sernik studzimy.
Krok 4 - Świąteczny sernik
WYKOŃCZENIE:
Na upieczony sernik wykładamy masę kajmakową. Przed jej nałożeniem możemy delikatnie ściągnąć przyrumieniony wierzch ciasta.
Krok 5 - Świąteczny sernik
Śliwki kroimy na mniejsze części i wykładamy na kajmak.
Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch sernika, wykładając ją na śliwki. Całość odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Jadwiga/Jaga85
Piernikowy spód, suszone śliwki, pomarańczowy aromat sernika sprawia, że czuje się świąteczny nastrój!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

18.12.2015 12:18
smakowity serniczek :)

gusia1000

21.01.2015 00:51
sernik na medal.

Michał2

15.01.2015 15:52
coś pięknego i smacznego;)

kloruś

15.01.2015 13:36
wygląda absolutnie przepysznie!

Krzysztof15

15.01.2015 12:29
uwielbiam serniki

Wacław

15.01.2015 10:04
na pewno wszystkim smakował !

VioletoweKucharzenie

15.01.2015 09:08
po prostu brak słów:-) rewelacyjny!

Ola1984

15.01.2015 07:30
Wygląda obłędnie.

aisoglam

14.01.2015 22:33
Cudny jest! :)

IKrakowianka

14.01.2015 21:12
wygląda super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat