Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

PIERNIKOWY SPÓD

  • mąka

    15 dag
  • cukier puder

    5 dag
  • margaryna

    8 dag
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1/4 łyżeczki
  • żółtka

    2 sztuki
  • kakao

    1 łyżka
  • przyprawa do piernika

    1,5 łyżki

SER

  • ser biały

    1 kg 3 x mielony
  • masło

    3/4 kostki
  • cukier puder

    25 dag
  • jajka

    6 sztuk
  • olejek pomarańczowy

  • budyń waniliowy

    1 opakowania
  • mąka krupczatka

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    szczypta

WYKOŃCZENIE

  • masa toffi

    3-4 łyżki
  • suszone śliwki kalifornijskie

    200-250 gram
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczny sernik foto
SPÓD:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Najpierw siekamy całość, a następnie w rękach zagniatamy ciasto. Gotowe wykładamy na dno przygotowanej tortownicy.
Krok 2 - Świąteczny sernik foto
SER:Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem oraz olejek pomarańczowy..
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
Krok 3 - Świąteczny sernik foto
Gotowy ser wylewamy to piernikowe ciasto. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C.
Upieczony sernik studzimy.
Krok 4 - Świąteczny sernik foto
WYKOŃCZENIE:
Na upieczony sernik wykładamy masę kajmakową. Przed jej nałożeniem możemy delikatnie ściągnąć przyrumieniony wierzch ciasta.
Krok 5 - Świąteczny sernik foto
Śliwki kroimy na mniejsze części i wykładamy na kajmak.
Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch sernika, wykładając ją na śliwki. Całość odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Jadwiga/Jaga85
Piernikowy spód, suszone śliwki, pomarańczowy aromat sernika sprawia, że czuje się świąteczny nastrój!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

18.12.2015 12:18
smakowity serniczek :)

gusia1000

21.01.2015 00:51
sernik na medal.

Michał2

15.01.2015 15:52
coś pięknego i smacznego;)

kloruś

15.01.2015 13:36
wygląda absolutnie przepysznie!

Krzysztof15

15.01.2015 12:29
uwielbiam serniki

Wacław

15.01.2015 10:04
na pewno wszystkim smakował !

VioletoweKucharzenie

15.01.2015 09:08
po prostu brak słów:-) rewelacyjny!

Ola1984

15.01.2015 07:30
Wygląda obłędnie.

aisoglam

14.01.2015 22:33
Cudny jest! :)

IKrakowianka

14.01.2015 21:12
wygląda super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat