Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Schab, który dzisiaj przedstawię pochodzi ze starego zeszytu mojej babci. Mięsko schabu jest soczyste, kruche i bardzo smaczne, a sprawia to farsz, którym jest faszerowany schabik. Taki schab proponuję na świąteczny obiad w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
oliwki nadziewane papryką 1 puszka
margaryna 4 duże łyż.
cebula 1 szt.
kalafior 1 szt.
czosnek ząbki 2 ząbki
mąka 100 g
mleko 85 ml
białka jaj 2 szt.
śmietana 12% 4 duże łyż.
mąka 2 duże łyż.
olej rzepakowy 2 duże łyż.
Smalec wieprzowy 500 g
natka pietruszki 4 gałązki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Cebula 1 większa lub 2 mniejsze. Mleko 1/3 szklanki o pojemności 250 ml. Sól i pieprz do smaku. Kalafior może być mrożony, śmietana ma być gęsta, możemy ją zastąpić jogurtem gęstym (greckim).

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem

Oliwki odsączyć i drobniutko pokroić.
Cebulę po obraniu i pokrojeniu zeszklić na łyżce margaryny, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jeszcze jedną łyżkę margaryny, 2 łyżki mąki, pokrojone oliwki, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Schab naciąć wzdłuż, napełnić przygotowanym farszem, związać nitką.
Następnie natrzeć pieprzem i solą.
Tak przygotowany schab ułożyć na blasze polać roztopioną margaryną (dwiema łyżkami) i piec w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny polewając wodą w trakcie pieczenia.
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie.
Mleko wymieszać z olejem z mąką (100 g) i ze szczyptą soli.
Ubić pianę z białek i dodać do ciasta.
Mocno rozgrzać smalec, maczać różyczki kalafiora i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Mięso wyjąć z piekarnika, zdjąć nitkę i pokroić w plastry.
Pokrojone mięso ułożyć na półmisku, obok ułożyć różyczki kalafiora i udekorować natką pietruszki.

Z powstałego tłuszczu przygotować sos, dolać pół szklanki wody, zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą, zaciągnąć śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:01
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak