Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny piernik bakaliowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 80 dkg
miód sztuczny 40 dkg
cukier kryształ 50 dkg
mleko 1 szklanka
jajko 4 sztuki
masło 5 dkg
sól szczypta
orzechy włoskie 30 dkg
morele suszone 20 dkg
ananas kandyzowany 20 dkg
rodzynki 20 dkg
Polewa:
czekolada mleczna 10 dkg
czekolada gorzka 5 dkg
mleko 3-5 łyżek
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka płaska

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny piernik bakaliowy

Kroki postępowania

1
Mleko wlać do garnka, dodać miód sztuczny, cukier (zostawić 2 łyżki do piany z białek) i masło. Całość podgrzewać do rozpuszczenia się składników.
Krok 1 - Świąteczny piernik bakaliowy foto
2
Do jeszcze ciepłej masy dodać przyprawy do piernika i wymieszać.
Krok 2 - Świąteczny piernik bakaliowy foto
3
Dodać następnie mąkę i sodę - wymieszać składniki.
Krok 3 - Świąteczny piernik bakaliowy foto
4
Z białek ubić pianę, dodać 2 łyżki cukru, potem żółtka i przełożyć do ciasta. Całość wymieszać lekko.
Krok 4 - Świąteczny piernik bakaliowy foto
5
Wsypać wszystkie bakalie (morele pokroić na mniejsze kawałki) i ponownie połączyć składniki.
Krok 5 - Świąteczny piernik bakaliowy foto
6
Ciasto przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w temp. 180 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z blaszki.
Krok 6 - Świąteczny piernik bakaliowy foto
7
Polewę zrobimy z czekolady: rozpuścić pokruszoną czekoladę z dodatkiem 3 łyżek mleka w mikrofali przez 15-20 sekund - wymieszać i ewentualnie powtórzyć czynność, dodająć jeszcze 1-2 łyżki mleka do gęstości polewy - zależy od rodzaju czekolady.
Krok 7 - Świąteczny piernik bakaliowy foto
8
Ciepłą polewą czekoladową polać piernik, rozprowadzając łyżką po wierzchu.
Krok 8 - Świąteczny piernik bakaliowy foto
9
Zostawić w chłodnym miejscu do stężenia czekolady.
Krok 9 - Świąteczny piernik bakaliowy foto
10
Piernik podawać pokrojony w cienkie kromeczki. Jest smaczny już na drugi dzień po dobrym wystygnięciu i stężeniu, ale można go przechowywać w lodówce przez miesiąc czasu i jest nadal pyszny - nawet coraz lepszy ): - polecam.
Krok 10 - Świąteczny piernik bakaliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 27.12.2013 19:20
przepyszny! :) najlepszy z dużą ilością bakalii :)
Zdzisław 23.12.2013 03:43
dla mnie smacznie podano
Pyszota 22.12.2013 21:53
uwielbiam ten piernikowy czas
Sroczka 22.12.2013 21:28
Bardzo apetyczny piernik, akurat na zbliżające się święta.
Małgorzata9 22.12.2013 20:54
super ciacho na święta
Monika58 22.12.2013 20:11
ten piernik zapowiada się smacznie, lubię dużo bakalii
smerfna_chatka 22.12.2013 19:57
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak