Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny pasztet z żurawiną
Mięso pokroić na kawałki,włożyć do garnka zalać wodą, dodać
liście laurowe,ziele angielskie
kostkę rosołową drobiową. Gotować około 45 minut.
Wątróbki oczyścić,dodać do mięsa. Całość gotować jeszcze 15 minut
na małym ogniu.
Obraną cebulę, pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju.
Mięso,wątróbkę
przemielić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.Dodać
żurawinę, jajka,kaszkę kukurydzianą,cebulę i zimny wywar. Doprawić do
smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (dł. 30cm),
wierz posmarować olejem i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do
180 st.