Świąteczny Murzynek

Świąteczny Murzynek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO MAKOWE

  • margaryna

    15 dag
  • jajko

    7 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka

    4 łyżki
  • mak

    30 dag
  • kakao

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    20 dag
  • miód

    10 dag

PLACEK BIAŁY

  • białko

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka

    pół szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • ocet

    1 łyżka

MASA JABŁKOWA

  • jabłka

    1 kg
  • galaretka cytrynowa

    2 sztuki
  • margaryna

    1 łyżka
  • cukier

    4-5 łyżek

MASA BUDYNIOWA

  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • mleko

    pół litry
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • margaryna

    1,5 kostki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie

DODATKOWO

  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczny Murzynek  foto
CIASTO MAKOWE: margarynę utrzeć mikserem, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać po 1 żółtku, miód, mąkę, kakao, proszek do pieczenia cały czas ucierać. Mak sparzyć i zmielić. Dodać do masy. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Krok 2 - Świąteczny Murzynek  foto
Masę przełożyć na dwie brytfanny wysmarowane margaryną i upiec w 180 st. przez 25-30 minut dwa placki.
Krok 3 - Świąteczny Murzynek  foto
CIASTO BIAŁE: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Łyżką wmieszać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.
Krok 4 - Świąteczny Murzynek  foto
Wyłożyć na brytfannę i piec w 180 st. przez ok. 20 minut.
Krok 5 - Świąteczny Murzynek  foto
MASA JABŁKOWA: Jabłka umyć, pozbawić skórek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dać do miski, z rozpuszczoną wcześniej margaryną i smażyć na ogniu. Dodać galaretki w proszku oraz cukier (do smaku).
Krok 6 - Świąteczny Murzynek  foto
MASA BUDYNIOWA: Większą część mleka zagotować, w mniejszej rozrobić: mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać zimnego budyniu.
Krok 7 - Świąteczny Murzynek  foto
SKŁADANIE: 1. CIASTO MAKOWE-> 1/2 MASY BUDYNIOWEJ -> CIASTO BIAŁE -> MASA JABŁKOWA -> 1/2 MASY BUDYNIOWEJ-> 2. CIASTO MAKOWE
Krok 8 - Świąteczny Murzynek  foto
Posypać na koniec cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 31.05.2014 14:07
wygląda na smaczne:)
Wiesława1 24.04.2014 13:53
hmmm palce lizać
Kuchenka 24.04.2014 12:24
apetyczne ciacho :)
halina17 24.04.2014 11:15
Smaczne ciasto.
Pani Domu 24.04.2014 10:30
bardzo ładny murzynek
gosia47-47 24.04.2014 10:14
Paolcia, też nie byłam przekonana, ale szczerze powiem że nawet go nie czuć.
Milka100 24.04.2014 09:38
palce lizać
Paolcia 24.04.2014 08:57
za ciastami z makiem to ja nie przepadam ale ten wyglada bardzo smacznie :)
SmakowitaA 24.04.2014 08:48
MMM na pewno pychotka :)))
IZABELA29 24.04.2014 08:28
smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat