Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny murzyn

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
jaja 6 szt
cukier 2/3 szklanki
kakao 5 łyżek
mleko 1 szklanka
powidła śliwkowe 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny murzyn

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać do nich pianę z białek delikatnie wymieszać. Miksując na małych obrotach dodać przesianą przez sito mąkę, sodę oczyszczoną i kakao oraz powoli wlać mleko i olej. Gdy ciasto będzie już \"wyrobione\" dodać powidla śliwkowe i wymieszać dokłanie. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 stopni (do miękkiego patyczka). Udekorować polewą czekoladową domowej roboty i pisakami spożywczymi. Murzynek najlepiej smakuje przygotowany kilka dni wcześniej. Żeby jednak się nie wysuszył, dobrze jest go owinąć folią spożywczą lub przetrzymywać po prostu w reklamówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.12.2011 15:18
Piękny, aż szkoda go jeść.
Wacław 02.11.2011 11:24
smaczny deserek !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak