Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier puder 10 dkg
drożdże 5 dkg
margaryna 25 dkg
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18 proc 3 łyżki

Masa makowa

masa makowa 1 puszka
cukier waniliowy 1 sztuka
olejek pomarańczowy kilka kropli
olejek migdałowy kilka kropli (lub arakowy)
rodzynki 2 łyżki
skórka pomarańczowa 1 łyżka

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny makowiec

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę, zagniatamy ciasto i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.
Krok 1 - Świąteczny makowiec foto
2
Gotową masę makową z puszki wykładamy do miski, dodajemy do niej olejek pomarańczowy i arakowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masę makowa dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na cieście.
Krok 2 - Świąteczny makowiec foto
3
Ciasto z rozsmarowaną masą makową zwijamy w roladę.
Krok 3 - Świąteczny makowiec foto
4
Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni.
Krok 4 - Świąteczny makowiec foto
5
Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem, dodając tyle cukru pudru, aby lukier był gęsty.
Krok 5 - Świąteczny makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak