Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny makowiec

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ja zrobić świąteczny makowiec? Oto instrukcja i przepis na to uwielbiane, bożonarodzeniowe ciasto. Makowiec na spodzie piernikowymi z lukrem - pyszności!

Składniki:

Na ciasto:

mąka krupczatka 200 g
masło 200 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 małe łyż.
proszek do pieczenia 1 mała łyż.
smalec 50 g
cukier puder 50 g
kasza manna 3 duże łyż.
żółtko jajek 3 szt.
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Na masę makową:

masa makowa 1 puszka
orzechy pekan 50 g
kasza manna 3 duże łyż.
białko 3 szt.

Do dekoracji:

lukier biały
kakao
płatki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny makowiec

Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto po czym odstawić je na 24 godziny do lodówki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, orzechami oraz kaszą manną.

Po 24 godzinach rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, włożyć do formy wysmarowanej masłem i zalać masą makową.

Resztą ciasta udekorować makowiec, po czym piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.

Makowiec ostudzić, udekorować lukrem, kakao oraz płatkami czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 15.12.2018 08:00
Fajny przepis bo z gotową masą makową, prosty i niekomplikowany.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak