Świąteczny indyk

Świąteczny indyk

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • indyczka

    ok 2 kg
  • jaja

    2-3 szt
  • mleko

    trochę
  • masło

    3 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • cukier

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • gałka muszkatołowa

    do smaku
  • rodzynki

    garść
  • bulion

    1 szkl
  • bułka czerstwa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tuszkę umyć, usunąć ścięgna. Kości mostka piersiowego silnie nacisnąć aby pierś się spłaszczyła. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i wymieszać z posiekaną wątróbką. Masło utrzeć, wbijając jajka, dodać wątróbkę z bułką i ucierać na pulchną masę. Przyprawić solą, cukrem i startą gałką muszkatołową, wsypać rodzynki. Nadziać indyka, spiąć wykałaczkami. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć tuszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 2-3 godz, często polewając bulionem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat