Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

świąteczny deser cynamonowo-anyżkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 300 ml
śmietana 30% 200 ml
cukier puder 1/2 szklanki
serek śmietankowy 150 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
skórka z cytryny
skórka pomarańczowa
laska cynamonu 1 szt
anyż gwiazdki 2 szt

Porada

Aby deser łatwo było wyjąć z kokilek, wyłożyłam je folią aluminiową, a następnie napełniłam masą.

Przepis i sposób przygotowania na: świąteczny deser cynamonowo-anyżkowy

Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, dodajemy cukier, laskę cynamonu oraz gwiazdki anyżkowe. Zagotowujemy,ściągamy z ognia, usuwamy cynamon i anyż, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby uniknąć grudek. Dodajemy serek, skórkę z cytryny i pomarańczy i za pomocą łyżki lub miksera na najniższych obrotach mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy delikatnie do kokilek i schładzamy w lodówce przez ok.3godziny.
Schłodzone podajemy posypane cynamonem i potrzepane otartą skórką cytrynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.03.2016 09:36
Chętnie bym spróbowała.
Kasiaaa 09.05.2015 11:45
Fajny deserek :)
Ada-Gaba 15.04.2015 19:06
pyszny deserek
VioletoweKucharzenie 13.12.2014 12:12
świetny i smaczny pomysł
Grazyna0211 13.12.2014 11:29
fajny pomysł
Motorek 13.12.2014 09:33
pyszny deserek
erym 13.12.2014 09:29
podane jak w restauracji, rewelacja! tu wszystko pasuje...
IZABELA29 13.12.2014 08:39
delikatny i pyszny
Kuchnia Marty 12.12.2014 22:49
Ale apetycznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak